slider5.jpg

Игри за здравословното хранене на децата

Все някога идва момента, в който като баща трябва да поемете отговорността за начина на хранене на детето ви. Добре е да започнете да го учите кои храни са добри за здравето му и кои не, и колкото по-рано поставите началото, толкова по-добре. Ние можем да ви предложим един сигурен и добър път, по който да тръгнете, когато решите да запознаете детето си с предимствата на здравословното хранене. Това са игрите. Няма дете, което да не обича да си играе, пък било то и в кухнята, която както вече ви казахме може да бъде образователно място, ако знаете как да насочите креативната си енергия в тази насока. Ако играете с децата си на някоя от тези игри за здравословно хранене (а можете да измислите и още), ще помогнете на малчугана да изгради хранителните си навици и съответно в бъдеще ще прибягва повече към здравословния избор на храна, което е от изключително значение не само по време на растежа му, а и за целия му живот. Откъде да започнете - най-просто от А до Я.

Азбуката на здравословната храна

Тази игра, както сигурно ви подсказва името, се основава на азбуката, с която играчите ще си служат, за да разпознават храни. Играе се в голяма група или на отбори. Идеята е да измислите най-малкото по една здравословна храна за всяка буква от азбуката. Децата изписват на хартия (или вие го правите вместо тях) храната, за която са се досетили, като е добре да им помагате в мисленето колкото се може по-малко, но това ще стане с практиката. Ако не могат да се сетят за храна, започваща със съответната буква, то може и да казват името на някоя рецепта, която, разбира се, е здравословна (фрикасе, например). За по-малките деца обаче по-добрият вариант на тази игра би бил този със саморъчно направените карти. Принтирате изображения на храни (по две за всяка буква) и да направите тесте карти, които да послужат на детето, когато комбинира хранителните продукти със съответната буква.

Здравословни творения

Тази игра помага на децата да мислят отвъд границите на обичайните здравословни храни и леки закуски. Направете си няколко снимки на "добри" храни и съставки или принтирайте такива от интернет. Децата ще трябва да използват снимките, за да си направят собствена здравословна рецепта или гид към добра закуска/обяд/вечеря. Например, измежду всички снимки малчуганът може да избере да комбинира паста със задушени зеленчуци и пиле. Насърчавайте ги да бъдат креативни, като им помогнете да нарисуват това, което биха могли да сготвят с избраните съставки. Алтернативата е наистина да приготвите това, което са избрали и по този начин да вкусят реално "експеримента" си, като вие, като по-опитен майстор в кухнята, можете да им предложите и допълнителни здравословни съставки за добър вкус, като подправки например. Резултатът всъщност може да бъде и наградата за победителя в играта.

Хранителни класификации

Децата трябва да се научат да разпознават здравословната храна сами, за да се хранят добре, когато пораснат. Тази игра им дава практика в категоризирането на храните, като опциите са две - здравословни и нездравословни. Има два варианта, по които можете да играете. Единият е да си подготвите цяла папка снимки и да ги показвате на детето си, като то трябва да отгатва кои са здравословните храни и кои не. Другият вариант, който за нас е и по-добрият, е да им показвате истински храни или пакети с продукти, като те трябва да ги сортират в две купчини. Тук има и още една полза - когато децата вземат пакетите с храна те всъщност ще могат да се упражняват да четат етикетите и да разбират какви са хранителните вещества на продукта. На един по-късен етап те вече ще могат самостоятелно да правят оценка на продуктите, които подбират.

Готварска шафета

Тази игра ще добави и физическа активност към здравословния начин на хранене на детето ви. Ако насреща имате голяма група деца, разделете ги на две и ги подредете в единия край на стаята. Всеки един от отборите ще има нужда от престилка, готварска шапка и кухненски щипки. Първият участник от всеки отбор слага престилката и шапката и взема шипката. След това бяга до другия край на стаята и там от една купчина избира снимка на здравословен хранителен продукт. Хваща я с щипките и тича обратно при отбора си, където оставя снимката в предварително подготвена кошница или друг съд. Всеки един от останалите участници преминават през същия процес. Както сами разбирате тази игра ще е по-забавна с повече деца, така че ваша остава задачата да организирате приятелите на детето ви, пък и можете да предложите играта на някой рожден ден или детско парти, на което заведете детето си. Другият вариант винаги остава да играете вие двамата, като се състезавате помежду си кой ще събере повече снимки на здравословни храни.

Текст: LiveStrong
Снимка: lekuva.net

За връзка с нас...
+359 879 996 735
изпълнителен директор
д-р Божанка Георгиева

+359 879 996 801
координатор
Добринка Йорданова

+359 879 996 812
заместник главен счетоводител
Галя Тодорова

+359 879 996 727
ръководител хранене
инж. Гинка Владева

+359 879 996 814
Човешки ресурси
Зорница Иванова

 

+359 879 996 815
Технически сътрудник
ush_ead@abv.bg
Варна 9000
ул. "Крали Марко" №3

УЧЕНИЧЕСКО И СТОЛОВО ХРАНЕНЕ ЕАД

ЕИК (БУЛСТАТ) BG 103552229
МОЛ Д-р Божанка Георгиева
www.ushvarna.com
официален уебсайт© Всички права запазени.