slider3.jpg

Здравословно хранене за ученици

Новите приятели и занимания променят гледната точка на детето към храната. Но все още е работа на родителите му да му осигурят храните, от които се нуждае за да расте здраво и силно. Ето някои съвети от специалистите как да постигнете това, както и как да подготвите почвата за да научи детето ви здравословни хранителни навици за цял живот.

Семейните правила

Най-вероятно детето ви прекарва извън дома повече време от всякога до сега, на училище, с извънкласни занимания, с приятели. Учители, треньори и връстници могат да променят предпочитанията на детето към храната, но родителите остават най-влиятелните модели за подражание. Много доживотни хранителни навици се формират на възраст от 6 до 12 години. Родителите трябва да се стремят да показват същото поведение на здравословно хранене и редовни физически упражнения, каквито биха искали детето им да има през целия си живот. На тази възраст е важно децата да бъдат ръководени с пример. Вместо да настоявате детето да си изяде броколите и да си изпие млякото, покажете му че вие им се наслаждавате. На масата бъдете авторитетни, не авторитарни.

Подредете масата за добро хранене

Консумацията на разнообразна, богата на хранителни вещества храна, като пълнозърнести продукти, нискомаслени млечни храни, чисти белтъчини, плодове и зеленчуци - на основните и междинни хранения осигурява калориите и хранителните вещества, необходими на детето в училищна възраст за да се учи и да играе.

Погрижете се за здравословното тегло

Сервирайте здравословни храни в препоръчаните количества и детето ви поема щафетата. Да следите всяко грамче от загриженост за теглото на детето би могло да отключи хранително разстройство като анорексия, невроза или булимия в бъдеще. Да позволим на децата да ядат, когато са гладни и да спрат, когато са сити е ключът към контролирано тегло за цял живот. Използването на храната за подкупване, наказание или награда подтиква детето към забравяне на сигналите на глада. Купете на детето си книжка или малка играчка вместо фунийка сладолед когато искате да им покажете, че сте доволни. Още по-добре е да излезете на разходка или да покарате колело с дъщеря си или сина си. Децата се нуждаят от 60 минути физическа активност на ден. Много деца не се и доближават до тази стойност. От части вината за заседналостта на децата е в телевизията и компютърните игри. Ограничаването на времето пред екрана е голяма стъпка към по-доброто здраве. Изследванията показват, че децата, които гледат по-малко от два часа телевизия на ден обикновено са по-активни физически и се хранят по-добре от тези, които гледат повече. Недостатъчната физическа активност и консумацията на прекалено количество калории, особено от любимите на децата храни, богати на мазнини и натъпкани със захар добавят своя товар към излишното телесно тегло, което детето в училищна възраст може и никога да не свали. Неотдавнашно проучване илюстрира важността от създаването на навици, които се грижат за здравословното телесно тегло от най-ранна възраст. Изследователите, които наблюдавали почти 6000 британски деца в продължение на пет години установили, че ако едно дете е с наднормено тегло на 11, много е вероятно да е в същото състояние и на 16. Много от тинейджърите с наднормено тегло се превръщат във възрастни с наднормено тегло.

Изградете силни кости

Храни като подсладените безалкохолни напитки, пържените картофки и бонбоните обикновено се смятат за виновни за излишните калории и свръхтеглото. И още по-лошо - тези храни заемат мястото на по-питателни такива. Например, деца, които пият повече безалкохолно, като сода и напитки за спортисти, пият по-малко мляко. Изключването на богати на калций напитки като млякото води до недостиг на калций по времето, когато детето ви се нуждае от него повече от всякога. До 9 годишна възраст нуждата от калций нараства до 1300 милиграма дневно. Калцият, заедно с витамин D, спомага за формирането на устойчиви на счупвания кости по време на юношеството и след това. По време на пред-пубертетния и тинейджърския период, тялото на детето ви ще изгради 40% от костите която ще притежава за цял живот. Пиенето на мляко е най-лесния начин да се изгради костна структура, понеже то съдържа и калций, и витамин D. 220 гр. кисело мляко или 40 гр. твърдо сирене съдържат калций колкото чаша мляко. В повечето кисели млека и твърди сирена обаче липсва витамин D. Обогатените портокалов сок и соеви напитки също са полезни напитки за изграждане на костния апарат. Деца, които не консумират достатъчно млечни продукти или техни алтернативи може да се нуждаят от добавки калций и витамин D. Говорете с педиатъра или сертифицирания си диетолог ако се притеснявате.

Деца в кухнята

Как да накарате децата си да се интересуват от полезното и здравословно хранене? Приобщете ги към избора и подготовката на храната - това е една от най-добрите стратегии да им помогнете да се хранят правилно. Ако им дадете думата при избора на собствената им храна ще поощрите самостоятелността, която жадуват. Дайте на детето си право на вето в супермаркета. Например, позволете му да избира между банани и киви, или овесени ядки и зърнена закуска. У дома, окуражете детето да си приготвя пакетиран обяд за училище или лесни закуски. Събирайте се на семейни обеди и вечери колкото може по-често, особено ако детето ви участва в приготовленията. Проучванията показват, че когато се храните заедно (без телевизия), диетата става по-рационална и намалява вероятността от преяждане. Пък и, давате възможност на детето си да говори. Разбира се, често е по-лесно да се говори за семейни обеди и вечери, отколкото да се организират такива.

Заложете на закуската

Сутрините могат да бъдат хаотични и да изместят закуската (и по-доброто хранене), на заден план. Проучванията поддържат тези данни. Децата, които закусват поемат повече от необходимите хранителни вещества. Тези, които пропускат закуската така и не компенсират пропуснатата възможност, която сутрешното меню им предлага. Има значение какво ядете за закуска. Зърнените закуски (и особено пълнозърнестите) с мляко и плод са едно бързо ястие, което съдържа много хранителни вещества. Зърнените закуски могат да бъдат полезни и за талията. Неотдавнашно проучване, което проследява повече от 2300 момичета от 9 и 10 годишна възраст установява, че момичетата, които продължали да ядат редовно зърнени закуски в продължение на десет години били по-стройни от тези, които не ядели зърнени закуски. Консумацията на зърнени закуски е свързана с повишен прием на фибри, калций, желязо, фолиева киселина, витамин С и цинк и с намалена консумация на холестерол и мазнини.

Нападението на закуските

Децата в училищна възраст се славят като любители на малките закуски между храненията. Това не трябва да ви тревожи, стига похапванията между основните хранения да са хранителни. Най добрите закуски предлагат значително количество хранителни вещества за калориите си. Гладните деца ще ядат каквото имате да им предложите, така че запасете се с продукти за здравословни хапвания, много от които са чудесни и за из път.

Текст: dietichno.com
Снимка: purvite7.bg

За връзка с нас...
+359 879 996 735
изпълнителен директор
д-р Божанка Георгиева

+359 879 996 801
координатор
Добринка Йорданова

+359 879 996 812
заместник главен счетоводител
Галя Тодорова

+359 879 996 727
ръководител хранене
инж. Гинка Владева

+359 879 996 814
личен състав
Зорница Иванова

 

+359 879 996 815
Секретар
ush_ead@abv.bg
Варна 9000
ул. "Крали Марко" №3

УЧЕНИЧЕСКО И СТОЛОВО ХРАНЕНЕ ЕАД

ЕИК (БУЛСТАТ) BG 103552229
МОЛ Д-р Божанка Георгиева
www.ushvarna.com
официален уебсайт© Всички права запазени.