slider5.jpg

Здравословни хранителни навици за вашето дете

Винаги е било трудно да помогнем на нашите деца да се хранят здравословно, особено когато нездравословните неща са така достъпни, по-евтини, по-вкусни. Често дори възрастните водят борба със себе си за здравословен избор. Първото нещо, което помага или разрушава здравословните хранителни навици е това какво купувате, следователно това, което осигурявате на децата си. Как да създадем положителни хранителни навици за нашите деца? Как да намалим риска от затлъстяване и диабет? Това е времето, в което те трябва да се научат, че колкото по-здравословно се хранят, толкова по-добре ще се чувстват.

Трябва да стане ясно, че е изключително неуместно да кажете на детето, че трябва да отслабне и да посочите нездравословните навици. Когато става въпрос за тегло това, което кажете и правите сега, ще стане част от тях, така че действайте внимателно. Фокусирането върху здравословното хранене и даването на добър пример, а също и колективното участие на семейството в изграждането на здравословни навици, е пътят към здравословният начин на живот. Използвайте фрази като „Искам да бъда здрав и искам нашето семейство да бъде здраво, така че нека направим експеримент”. Дори и децата ви да нямат проблем с теглото, не става въпрос за външния вид, а за цялостното здраве. Ако трябва, хитрувайте. Здравословна храна поднесена по забавен начин, може би ще се приеме много по-добре от децата ви. Ако храната е вкусна и изглежда добре, те няма да бъдат разочаровани. Запомнете: децата ще се хранят, когато са гладни. Не ги насилвайте.

Няколко забавни начина да приучите децата да се хранят здравословно и да бъдат по-здрави:
- Добавете плодове в техния обяд вместо бонбони.
- Давайте на децата си печен чипс вместо пържен.
- Пакетирайте здравословните храни по забавен начин (т.е нарежете сандвичите във формички и ги увийте като подарък).
- Давайте на децата си плодове и обезмаслено кисело мляко за десерт.
- Правете семейни разходки по-често.
- Играйте с децата си навън.
- Давайте на децата си избор: ако избират между различни варианти на зеленчуците, те ще бъдат по-склонни да ги ядат.
- Накарайте децата да ви помагат в готвенето. Това ще накара да се вълнуват за храната, когато помагат да се приготви и да ядат това, което са приготвили.
- Направете нещо ново и забавно. Направете си игра с нова здравословна съставка например.

Най-важното нещо което трябва да запомните е, че въвеждането на здравословни хранителни навици от най-ранна възраст е важно за доброто здраве, но никога не е късно да се направи промяна. Промяната започва от вас! Вие отговаряте за това, какво вашето семейство яде.

Текст: mamatatkoiaz.bg
Снимка: sense4style.com

За връзка с нас...
+359 879 996 735
изпълнителен директор
д-р Божанка Георгиева

+359 879 996 801
координатор
Добринка Йорданова

+359 879 996 812
заместник главен счетоводител
Галя Тодорова

+359 879 996 727
ръководител хранене
инж. Гинка Владева

+359 879 996 814
личен състав
Зорница Иванова

 

+359 879 996 815
Секретар
ush_ead@abv.bg
Варна 9000
ул. "Крали Марко" №3

УЧЕНИЧЕСКО И СТОЛОВО ХРАНЕНЕ ЕАД

ЕИК (БУЛСТАТ) BG 103552229
МОЛ Д-р Божанка Георгиева
www.ushvarna.com
официален уебсайт© Всички права запазени.